Pieczone gnocchi ze szparagami i burratą

Drukuj
16.07.2025   Magda

W prostocie siła: kilka składników – gnocchi, szparagi, pesto i burrata – połączone w jedno spójne danie, pełne tekstur i aromatów to złoto na talerzu. To danie to idealna propozycja na letni obiad – świeże, kolorowe, pełne smaku, a jednocześnie lekkie i subtelne.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 średni czerwona cebula
  • opakowanie ziemniaczanych gnocchi – około 500g
  • 1-2 kulki burraty, w zależności od wielkości
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Na zielony sos:

  • 2 łyżki gotowego pesto
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.

 

Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w średniej grubości piórka. Szparagi myjemy, pozbawiamy twardych końców. Następnie tniemy je na podobnej długości kawałki. Wszystkie warzywa wraz z gnocchi wykładamy równomiernie na blachę do pieczenia. Polewamy 2 łyżkami oliwy, dodajemy pieprz i sól do smaku i dokładnie mieszamy do połączenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

 

W tym czasie łączymy wszystkie składniki zielonego sosu. Po 20 minutach wyciągamy blachę z piekarnika, polewamy wszystko około 2/3 zielonego sosu, mieszamy i wstawiamy jeszcze na 10 minut.

 

Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i albo możemy na blaszce rozłożyć danie z kulkami burraty, którą lekko rozprowadzamy w gorącym daniu i polewamy z wierzchu resztą zielonego sosu. Lub rozdzielamy gnocchi z warzywami po talerzach i na ich wierzch układamy mała kulkę lub połowę dużej kulki burraty i całość polewamy zielonym sosem. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *