Składniki (na 1 dużą porcje):
- połowa rustykalnego chleba lub podobnej, szerokiej bagietki
- 1 duża soczysta brzoskwinia
- 1 kulka burraty
- 4 plasterki szynki prosciutto
- 1 łyżka miękkiego masła
- mały ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- łyżka oliwy
- odrobina natki pietruszki do posypania
Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miękkiego masła. Dodajemy do niego odrobinę soli oraz pieprzu, mieszamy.
Kromkę chleba smarujemy przygotowanym masłem i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut, aż zrobi się chrupiąca i złocista.
W tym czasie brzoskwinię kroimy w ćwiartki, a je jeszcze na pół. cząstki. Patelnie smarujemy odrobiną oliwy – ja smarujemy ręcznikiem papierowym umoczonym w oliwie, rozgrzewamy i podsmażamy na niej kawałki brzoskwiń, z obu stron, aż się pięknie skarmelizują. Ściągamy patelnie z ognia.
Na chrupiącej grzance układamy kawałki burraty – ja rozrywam ją w placach na mniejsze kawałki i układam na grzance. W to wkomponowuje na przemian brzoskwinie, kawałki prosciutto.
Na wierzchu oprószamy solą i pieprzem oraz całość posypujemy świeżą natką pietruszki i od razu podajemy.