Mega grzanka z brzoskwiniami i burratą

Drukuj
02.09.2025   Magda

Zwykła grzanka, ale w wersji totalnie odświętnej – pachnąca masłem czosnkowym, chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Na niej słodycz grillowanej brzoskwini, delikatna szynka prosciutto i kremowa burrata, która rozpływa się przy każdym kęsie. To połączenie prostych składników zamienia się w efektowne danie, idealne na spotkanie z przyjaciółmi albo elegancką kolację bez większego wysiłku. Lekko słodkie, lekko słone, niezwykle kremowe i chrupiące – wszystko, czego można chcieć od jednej grzanki.

Składniki (na 1 dużą porcje):

  • połowa rustykalnego chleba lub podobnej, szerokiej bagietki
  • 1 duża soczysta brzoskwinia
  • 1 kulka burraty
  • 4 plasterki szynki prosciutto
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • mały ząbek czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • łyżka oliwy
  • odrobina natki pietruszki do posypania

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miękkiego masła. Dodajemy do niego odrobinę soli oraz pieprzu, mieszamy. 

 

Kromkę chleba smarujemy przygotowanym masłem i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut, aż zrobi się chrupiąca i złocista.

 

W tym czasie brzoskwinię kroimy w ćwiartki, a je jeszcze na pół. cząstki. Patelnie smarujemy odrobiną oliwy – ja smarujemy ręcznikiem papierowym umoczonym w oliwie, rozgrzewamy i podsmażamy na niej kawałki brzoskwiń, z obu stron, aż się pięknie skarmelizują. Ściągamy patelnie z ognia.

 

Na chrupiącej grzance układamy kawałki burraty – ja rozrywam ją w placach na mniejsze kawałki i układam na grzance. W to wkomponowuje na przemian brzoskwinie, kawałki prosciutto.

 

Na wierzchu oprószamy solą i pieprzem oraz całość posypujemy świeżą natką pietruszki i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *