Składniki (na tortownice o średnicy około 21-22cm):
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 2/3 szklanki maślanki
- 75g rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 300g czereśni po wypestkowaniu
Na kruszonkę:
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 75g zimnego masła
- łyżeczka esencji waniliowej
Na lukier:
- 4-5 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka esencji waniliowej
Zaczynamy od przygotowania kruszonki – do miski przekładamy cukier, mąkę, dodajemy esencję waniliową oraz zimne, pokrojone w kostkę masło – całość rozcieramy w palcach, do połączenia się na ziarnistą kruszonkę. Gotową, wstawiamy na chwile do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Tortownice wykładamy papierem.
Do miski miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Miksując na małych obrotach, wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie dodajemy maślankę, esencję waniliową i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki – mąkę, proszek oraz sól – miksujemy do połączenia na gęste ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzch układamy połówki czereśni. Całość posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, do wyrośnięcia i zrumienienia. Po tym czasie wyciągamy, odkładamy na kratkę na 10 minut. Następnie, ściągamy obręcz tortownicy i wyciągamy blachę spod spodu ciasta – dlatego wykładamy blachę papierem, bo łatwiej to zrobić. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, usuwamy papier ze spodu, po czym zabieramy się za robienie lukru– cukier puder ucieramy w moździerzu mlekiem oraz esencją waniliową do uzyskania jednolitego, dość gęstego lukru – można kontrolować gęstość dodając troszkę więcej mleka lub cukru pudru. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta i możemy serwować.