Maślankowe ciasto z czereśniami

Drukuj
08.08.2025   Magda

Gdy lato w pełni, a czereśnie kuszą swoją słodyczą, sięgam po ten sprawdzony przepis na ciasto na maślance z kruszonką. Jest lekkie, wilgotne i niesamowicie proste w przygotowaniu. Czereśnie zatopione w puszystym cieście i chrupiąca kruszonka na wierzchu tworzą deser, który zawsze znika w mgnieniu oka. Idealne do kawy, na piknik albo po prostu – na poprawę nastroju.

Składniki (na tortownice o średnicy około 21-22cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 płaski  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 75g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 300g czereśni po wypestkowaniu

Na kruszonkę:

  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 75g zimnego masła
  • łyżeczka esencji waniliowej

Na lukier:

  • 4-5 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka esencji waniliowej

 

Zaczynamy od przygotowania kruszonki – do miski przekładamy cukier, mąkę, dodajemy esencję waniliową oraz zimne, pokrojone w kostkę masło – całość rozcieramy w palcach, do połączenia się na ziarnistą kruszonkę. Gotową, wstawiamy na chwile do lodówki.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Tortownice wykładamy papierem. 

 

Do miski miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Miksując na małych obrotach, wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie dodajemy maślankę, esencję waniliową i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki – mąkę, proszek oraz sól – miksujemy do połączenia na gęste ciasto.

 

Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzch układamy połówki czereśni. Całość posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, do wyrośnięcia i zrumienienia. Po tym czasie wyciągamy, odkładamy na kratkę na 10 minut. Następnie, ściągamy obręcz tortownicy i wyciągamy blachę spod spodu ciasta – dlatego wykładamy blachę papierem, bo łatwiej to zrobić. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Gdy ciasto całkowicie ostygnie, usuwamy papier ze spodu, po czym zabieramy się za robienie lukru– cukier puder ucieramy w moździerzu mlekiem oraz esencją waniliową do uzyskania jednolitego, dość gęstego lukru – można kontrolować gęstość dodając troszkę więcej mleka lub cukru pudru. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta i możemy serwować.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *