Letni makaron z cukinią, kukurydzą i sosem pomidorowym

Drukuj
27.08.2025   Magda

Czasem najprostsze pomysły okazują się najlepsze – właśnie taki jest ten makaron. Słodycz kukurydzy, delikatność cukinii i soczyste pomidorki tworzą lekkie, kolorowe połączenie, które smakuje latem. A dzięki gotowemu sosowi pomidorowemu ze słoika całe danie robi się błyskawicznie – wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, by na stole stanął talerz pełen aromatycznego, domowego makaronu.

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 240g makaronu muszelki
  • słoik gotowego sosu pomidorowego – użyłam taki
  • 2 kolby świeżej kukurydzy
  • 1 średnia cukinia
  • 150g pomidorków koktajlowych – u mnie różnokolorowe
  • 1 średnia cebula
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

 

Makaron gotujemy al dente, w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do odcieknięcia.

 

W międzyczasie cebulę siekamy na drobno. Ostrym nożem odcinamy ziarna kukurydzy od kolby. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki myjemy i kroimy na pół, małe zostawiamy w całości.

 

Na patelnię wlewamy oliwę, podgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę, ziarna kukurydzy oraz cukinię – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, około 8-10 minut, aż warzywa lekko zmiękną i zaczną się rumienić. Następnie dodajemy do tego gotowy sos oraz pomidorki, mieszamy i dusimy chwilę, około 3-4 minuty.

 

Dodajemy do tego makaron, posiekaną bazylię, próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *