Kremowe tortellini z pomidorami i cukinią

Drukuj
12.08.2025  Magda

To danie to idealne połączenie prostoty i komfortowego smaku – kremowe tortellini z warzywami w wersji jednogarnkowej. Wszystko przygotowujemy na jednej patelni: najpierw podsmażamy warzywa, następnie na tej samej patelni podgotujemy tortellini, a na koniec wszystko krótko dusimy w aksamitnym sosie na bazie kremowego serka i parmezanu. Minimum wysiłku, maksimum smaku! Danie jest bardzo uniwersalne – zamiast cukinii możesz dodać szpinak, a jeśli nie masz jednego rodzaju pomidorów, nic nie szkodzi – i tak będzie pysznie. To szybka, codzienna opcja, która sprawdzi się na przepyszny obiad w kilka chwil.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 250g gotowych tortellini – u mnie z szynką
  • 1 mała cukinia
  • 150g pomidorków koktajlowych – u mnie różnokolorowe
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 400ml bulionu – użyłam takiego ze słoiczka
  • 100g kremowego serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki tartego parmezanu i trochę do posypania

 

Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy i także bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki a te następnie w ćwiartki lub paski. Suszone pomidory odcedzamy z oleju i kroimy w paski. 

 

Na patelnie dodajemy suszone pomidory, cebulę oraz cukinie i wszystko razem smażymy, aż cukinia zacznie się delikatnie rumienić – około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek oraz zioła prowansalskie – smażymy jeszcze minutę. Do warzyw dorzucamy tortellini, wlewamy bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około 3-4 minuty.

 

W tym czasie myjemy pomidorki koktajlowe i kroimy je w mniejsze kawałki – małe można zostawić w całości. 

 

Po upływie 3-4 minut, na patelnie dodajemy kremowy serek oraz parmezan – mieszamy wszystko do połączenia. Dodajemy pomidorki koktajlowe, sól oraz pieprz do smaku – delikatnie mieszamy, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty.

 

Po tym czasie danie jest gotowe. Serwujemy je z dodatkowym parmezanem do posypania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *