Składniki (na 2 duże porcje):
- 250g gotowych tortellini – u mnie z szynką
- 1 mała cukinia
- 150g pomidorków koktajlowych – u mnie różnokolorowe
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 400ml bulionu – użyłam takiego ze słoiczka
- 100g kremowego serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki tartego parmezanu i trochę do posypania
Przygotowujemy warzywa – cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy i także bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki a te następnie w ćwiartki lub paski. Suszone pomidory odcedzamy z oleju i kroimy w paski.
Na patelnie dodajemy suszone pomidory, cebulę oraz cukinie i wszystko razem smażymy, aż cukinia zacznie się delikatnie rumienić – około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek oraz zioła prowansalskie – smażymy jeszcze minutę. Do warzyw dorzucamy tortellini, wlewamy bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około 3-4 minuty.
W tym czasie myjemy pomidorki koktajlowe i kroimy je w mniejsze kawałki – małe można zostawić w całości.
Po upływie 3-4 minut, na patelnie dodajemy kremowy serek oraz parmezan – mieszamy wszystko do połączenia. Dodajemy pomidorki koktajlowe, sól oraz pieprz do smaku – delikatnie mieszamy, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty.
Po tym czasie danie jest gotowe. Serwujemy je z dodatkowym parmezanem do posypania.