Składniki (na 2 porcje):
- 250 g twarogu
- 2/3 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 500g słodkich truskawek – umytych i bez szypułek
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml śmietanki kremówki
- listki mięty do ozdoby
W dużym garnku wstawiamy dużo wody do zagotowania. Jajko wybijamy i dokładnie roztrzepujemy widelcem. Do dużej miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy do niego jajko i przesiewamy mąkę. Zaczynamy wyrabiać rękami i gdy zacznie nam się tworzyć kula, wykładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy na miękkie, ale zwarte ciasto. Dzielimy je na połowę i formujemy w długi wałek, około 1,5 centymetrów gruby. Ostrym nożem dzielimy go na małe kopytka.
Gdy woda zawrze, solimy ją i wrzucamy do niej kluski. Kluski są gotowe po 2 minutach po wypłynięciu na wierzch wody. Cedzakiem wyciągamy na talerz.
W międzyczasie, truskawki wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy cukier i rozdrabniamy na drobno. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na pół sztywno.
Kluski polewamy obficie musem z truskawek, dekorujemy kleksem z bitej śmietany i listkiem mięty.
Narobilaś mi smaka na kluski leniwe!