Klopsiki w sosie koperkowym

Drukuj
08.11.2025  Magda

Delikatne, mięciutkie klopsiki zanurzone w aromatycznym sosie koperkowym to danie, które od lat gości u mnie we domu. Ich łagodny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Moje dzieciaki je uwielbiają, a ja cenię sobie, że przygotowanie jest szybkie i proste. Sos z dodatkiem świeżego koperku nadaje całości lekkości i świeżości, a cała potrawa doskonale komponuje się z ziemniakami, ryżem czy kaszą. To idealny pomysł na rodzinny obiad – prosty, tradycyjny i zawsze smaczny.

Składniki (na 5-6 dużych porcji):

  • 900g mięsa mielonego w0łowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • mały pęczek koperku
  • łyżeczka słodkie papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 50ml bulionu warzywnego
  • 100ml kremówki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • olej do smażenia

 

Najpierw przygotowujemy mięso. Mieszamy je z drobno posiekaną cebulą, jajkami, bułką tartą, słodką papryką, solą i pieprzem, aż składniki dobrze się połączą. Formujemy z masy średniej wielkości klopsiki.

 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony na złocisty kolor. Gdy są już lekko zarumienione, przekładamy je na talerz i odkładamy na bok.

 

Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy, tworząc jasną zasmażkę. Stopniowo wlewamy bulion warzywny i kremówkę, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.

 

Do gotowego sosu przekładamy klopsiki, dodajemy posiekany świeży koperek i dusimy całość około 5-7 minut, aby smaki się połączyły, a klopsiki były soczyste w środku. Na sam koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem,

 

Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami jak tłuczone ziemniaki, kasza lub ryż.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *