Jajeczne chmurki z boczkiem i serem

Drukuj
17.04.2025   Magda

Mój młodszy syn nie jest fanem jajek, ale jeśli są one sprytnie ukryte lub tak przerobione, że nie przypominają do końca siebie, to jest szansa, że nawet spróbuje. Jak powiedziałam, że na śniadanie są chmurki i sprytnie ukryłam fakt, że są głównie zrobione z jajek, to talerze były czyste, buzie uśmiechnięte i nie było gadania, że jajka są bleeee. To mówi samo za siebie, takie śniadanie jest po prostu przepyszne. Do tego pięknie wygląda, a nie idzie za tym jakieś szczególnie trudne przygotowanie. Jeśli jesteście zaintrygowani jak robi się chmurki z jajek, czytajcie poniższy przepis i działajcie.

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu
  • 30g wędzonego, surowego boczku
  • 20g tartego sera Cheddar
  • łyżeczka siekanego szczypiorku i trochę do posypania
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • masło i pieczywo do podania
  • odrobina oleju

 

Boczek kroimy na drobne kawałki. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy boczek i smażymy go na złocisty kolor. Ściągamy z ognia do ostygnięcia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180*. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, który smarujemy odrobioną oleju.

 

W tym czasie oddzielamy białka od żółtek, tak, aby każde żółtko, po rozbiciu i odlaniu białka do miski, było osobno i nie uszkodzone – ja zostawiam w połówce rozbitej skorupki, które układam w pudełku na jajkach aby się nie wylały.

 

Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na gęstą i sztywną pianę. Gdy jest dobrze ubita, dodajemy do niej boczek, ser Cheddar, posiekamy szczypiorek oraz pieprz do smaku – delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Masę z białek wykładamy na papier, dzieląc masę na dwie równe części. Każdą z nich, za pomocą łyżki, formujemy w formę chmurki, w której na środku robimy niewielkie zagłębienie. Wstawiamy do piekarnika na wstępne podpieczenie, około 4 minuty. Po tym czasie wyciągamy i w zagłębienie każdej chmurki wlewamy żółtko, wstawiamy jeszcze na 3 minuty do piekarnika.

 

Po tym czasie chmurki są gotowe, ściągamy je z papieru na talerze, posypujemy odrobiną szczypiorku i od razy podajemy, najlepiej ze świeżym pieczywem i masłem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *