Składniki (na tortownicę o średnicy około 21cm):
- 200g maślanych herbatników
- 100g masła
- 500ml śmietanki kremówki 36%
- 2 opakowania naturalnego serka Skyr
- 300g Nutelli lub podobnego kremu czekoladowo-orzechowego
Dodatkowo:
- kakao do posypania
- orzechy laskowe do ozdobienia
Zaczynamy od przygotowania spodu – masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Do robota kuchennego wkładamy ciasteczka i rozdrabniamy na małe kawałki. Nie przestając mielić ciasteczka, dodajemy ostudzone masło i mieszamy, aż utworzy się konsystencja mokrego piasku.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasteczka z masłem. Formujemy około 2-centymetrowy brzeg i cienki spód – polecam pomóc sobie szklanką, do której masa ciasteczkowa się nie przylepi, a pomoże ładnie uformować brzegi i wyrównać powierzchnię. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na naprawdę sztywną masę. Do osobnej miski przekładamy Skyr oraz Nutellę i dokładnie miksujemy do połączenia. Do serka z czekoladą dodajemy około 2 łyżki ubitej kremówki i ubijamy szybko mikserem do połączenia i napowietrzenia masy – będzie łatwiej połączyć krem z kremówką. Dodajemy do tego resztę ubitej śmietany i już za pomocą szpatułki dokładnie ale delikatnie mieszamy do połączenia się na jednolity, czekoladowy krem. Tak przygotowany krem wylewamy na wcześniej schłodzony spód. Wierzch kremu wyrównujemy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny do słodzenia. Przed podaniem polecam wierzch posypać gorzkim kakao i ozdobić orzechami laskowymi – fantazja ułożenia dowolna 🙂