Cytrynowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Drukuj
13.05.2025  Magda

Wiem, że przepis na ciasta z rabarbarem na moim blogu jest już bez liku, ale brakuje tego. Oczywiście jak wiele poprzednich, jest trochę z przypadku. Oczywiście najlepsza na świecie nuta cytryny w cieście, zawsze bezwzględnie uwielbiam ją z borówkami, zawsze dobrze łączy się z bardzo słodkimi owocami. Ale rabarbar i cytryna, no gdzieś zawsze było mi to nie po drodze, zbyt kwaśno. No cóż, okazuje się że pasuje idealnie, a jeśli wydaje Wam się że mimo to może być kwaśno – kruszona załatwi sprawę. No i ten aromat, podczas pieczenia, wręcz uzależniający.

Składniki (na tortownice od średnicy około 24cm):

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju  i odrobina do formy
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 500g rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru

Na kruszonkę:

  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego – u mnie ze startą laską wanilii
  • 50g zimnego masła

 

Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki łodyg i kroimy w malutką kostkę. 

 

Robimy kruszonkę – mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone w małą kostkę masło ucieramy w palcach na kruszonkę. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

 

Do cukru ścieramy skórkę z cytryny i w palcach rozcieramy – uwolni jeszcze więcej olejków eterycznych. Z cytryny wyciskamy sok. Odstawiamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Dno blachy do pieczenia wykładamy papierem, brzegi smarujemy odrobiną oleju – pomagamy sobie ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju.

 

Do miski przesiewamy suche składniki – mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy od nich cytrynowy cukier i mikserem ubijamy na puszystą masę. Mleko i olej wlewamy do jednej szklanki – łatwo tutaj zachować proporcje, bo jak wiadomo olej będzie pływał po wierzchu. Następnie nie przestając miksować dolewamy cienkim strumykiem mieszankę oleju z mlekiem. Wlewamy także sok z cytryny. Następnie, w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i miksujemy do połączenia – ciasto powinno być gęste. 

 

Przelewamy ciasto do formy, wyrównujemy. Sypiemy na wierzch pokrojony rabarbar który posypujemy 2 łyżkami cukru brązowego oraz równomiernie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut.

 

Upieczone ciasto wyciągamy na kratkę na 5 minut. Po tym czasie ,,uwalniamy” je z formy –  ściągamy obręcz i wyciagamy spód. Studzimy na papierze do całkowitego wystygnięcia. Potem delikatnie ściągamy papier i możemy podawać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *