Składniki (na 2 porcje):
- około 10 skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy cytryny
- szczypta pieprzu Cayenne
- pół łyżeczki roztartego rozmarynu
Pikantny dip pomidorowy:
- pół puszki siekanych pomidorów
- szczypta pieprzu Cayenne
- łyżeczka miodu
- łyżeczka oliwy
- 1/3 pęczku szczypiorku
Skrzydełka myjemy i wkładamy do miski. Polewamy je oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Posypujemy pieprzem Cayenne, solą i rozmarynem. Rękami mieszamy skrzydełka, wcierając zmieszane składniki marynaty.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°. Na blachę rozkładamy folię aluminiową błyszczącą stroną do góry.
Układamy na blaszce skrzydełka i pieczemy około 20 minut. Następnie włączamy opcję grill i podpiekamy jeszcze około 10 minut na złoty kolor.
W międzyczasie gdy skrzydełka się pieką, przygotowujemy dip. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wlewamy pomidory. Dodajemy miód i pieprz Cayenne, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Podajemy w małych miseczkach z porcją skrzydełek.