Składniki (na 8 szaszłyków):
- 500g sera halloumi
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- mała cukinia
- około 20 pomidorków koktajlowych
Na marynatę:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka siekanej natki pietruszki
- łyżeczka świeżych listków tymianku
- 2 łyżki siekanych świeżych listków oregano
- sól i pieprz do smaku
- szczypta płatków chili
Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy.
Ser kroimy w dużą kostkę. Pomidorki myjemy i osuszamy. Cukinię myjemy i kroimy w grube półplasterki, paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki na szaszłyki wrzucamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy aby pokryły się marynatą i odstawiamy na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik na 220°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.
Składniki szaszłyków nabijamy na długie patyki – minimum 2 kawałki sera na szaszłyk, przełożone warzywami. Szaszłyki układamy w niewielkich odstępach na blaszce, z wierzchu polewamy pozostałą marynatą.
Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmieniamy program na opcję grill i pieczemy jeszcze 10 minut, pilnując aby się nie spaliły – to zależy od mocy piekarnika.
Gotowe szaszłyki od razu podajemy.