06.11.2018 Magda
Subtelnie słodkie, pikantne, ale przede wszystkim mega chrupiące, tak można zareklamować te placki. Szybsze niż ziemniaczane, ale tak samo smaczne i uniwersalne – do sosu, do pochrupania solo lub jak u mnie, z kleksem jogurtu dla złagodzenia pikantności na języku.
Składniki (na 10-12 placków):
- 500g dyni piżmowej
- 3 łyżki mąki
- 1 duże jajko
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
Do podania:
- jogurt grecki
Dynię obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do dyni dodajemy przyprawy – pieprz cayenne, kolendrę, sól i pieprz, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do pokrycia się dyni mąką. Do szklanki wybijamy jajko, rozkłócamy widelcem i następnie dodajemy do dyni – dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, smażymy partiami placki – około dużej łyżki ciasta na placek. Upieczone placki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki podajemy gorące, z ulubionym dodatkiem – u mnie kleks jogurtu greckiego.