Piernik gryczany

Drukuj
 24.12.2015   Magda
Dla mnie i mojej rodziny nie ma nic bardziej świątecznego niż aromatyczny piernik. W tym roku wypróbowałam przepis do którego dodaje się kaszy gryczanej. Dzięki temu dodatkowi piernik wyszedł niesamowicie wilgotny i pyszny.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • 4 jajka
  • szklanka brązowego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 100g masła i trochę do wysmarowania formy
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 1 przyprawa do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mąki
  • pół szklanki suszonej żurawiny

Polewa:

  • 15g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 50g gorzkiej czekolady

 

Kasze gotujemy w dużej ilości wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę blendujemy na jednolitą masę.

 

Do rondelka przekładamy masło i rozpuszczamy. Do ciepłego jeszcze masła dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki, przyprawę do piernika i cynamon – wszystko razem mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Nastawiamy piekarnika na 180°. Blachę do pieczenia o wymiarach 26x 12x 7cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

 

Do jajek dodajemy cukier brązowy oraz waniliowy i ubijamy mikserem na puszysty krem. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy małym strumieniem masło z dodatkami i po łyżce zmielonej kaszy. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 

 

Mąkę oraz proszek przesiewamy do miski i dodajemy małymi porcjami do płynnego ciasta – miksujemy od połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy żurawinę i mieszamy z ciastem za pomocą łyżki. 

 

Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 50-60 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy od ostygnięcia.

 

Przygotowujemy polewę – do miski wkładamy masło, mleko i rozdrobnioną czekoladę. Ustawiamy wszystko nad garnek z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Ostudzone ciasto pokrywamy jeszcze ciepłą polewą.

 

 



2 thoughts on “Piernik gryczany”

Skomentuj Smaczna Strona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.