Pieczony camembert ze śliwkami

Drukuj
12.10.2018   Magda

Taki pieczony camembert to bardzo prosta i smaczna propozycja na kolacje, śniadanie lub efektowną przystawkę do podania na spotkaniu przyjaciółmi – wychodzi mniej więcej 1 krążek na 2-3 osoby, można je ładnie podać w osobnych naczyniach żaroodpornych. Smak zauroczy wszystkich – ciągnące się wnętrze delikatnego sera, a do tego skarmelizowane słodkie śliwki, cebulka i czosnek. Nic tylko rozsmarować na świeżym, chrupiącym pieczywie.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 krążek sera camembert
  • 3 duże śliwki węgierki
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • gęsty ocet balsamiczny do skropienia
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • świeża bagietka lub inne pieczywo

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°.

 

Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, szalotki obieramy i także kroimy na ćwiartki – te mniejsze na pół. Czosnek siekamy w cieniutki plasterki.

 

Nagrzewamy patelnie grillową lub zwykłą i na dobrze nagrzaną wkładamy ser i smażymy 3 minuty z każdej strony.

 

W międzyczasie skrapiamy dno naczynia żaroodpornego odrobiną oliwy. Po osmażeniu, delikatnie przenosimy ser do naczynia. Obkładamy ser śliwkami, cebulkami i czosnkiem. Z wierzchu skrapiamy oliwą, octem balsamiczny, po czym doprawiamy solą i pieprzem.

 

Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, do chwili gdy śliwki puszczą sok i lekko się skarmelizują.

 

Gotowe danie podajemy od razu wyciągnięte z piekarnika. Ser z dodatkami świetnie smakuje rozsmarowany na świeżym pieczywie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *