Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 duża cukinia
- kostka sera feta
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka lub 2 szpiczaste
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek i odrobina do skropienia
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chili
- 2 małe ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- około 300g ulubionego makaronu
- 3 łyżki dobrej jakości oliwek
Nastawiamy piekarnik na 180°. Szykujemy dość duże naczynie żaroodporne.
Warzywa myjemy i kroimy – cukinie w kawałki wielkości kęsa, paprykę w paski, cebulę w grubsze pióra, większe pomidorki na pół, a małe pozostawiamy w całości. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajmy odrobinę soli, pieprzu, mniej więcej 2/3 łyżeczki oraz około 3 łyżki oliwy. Wszystko mieszamy, najlepiej rękami, wcierając oliwę i przyprawy w warzywa.
Na środku robimy miejsce, kładzie kostkę sera feta, skrapiamy go z wierzchu łyżką oliwy, posypujemy pieprzem, resztą oregano oraz chili. Ząbki czosnku nieobrane wtykamy między warzywa.
Całość wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
W tym czasie gotujemy ulubiony makaron, w dobrze osolonej wodzie, al dente. Przed odcedzeniem odlewamy około 1,3 szklanki wody spod gotowania. Odcedzony nie przelewamy a gorący wkładamy do ciepłego garnka aby nie ostygł. Siekamy też z grubsza oliwki.
Po 20-25 minutach warzywa są gotowe – lekko zmiękły, ale dalej są jędrne i soczyste, ser zmiękł i lekko się zarumienił. Wyciągamy ząbki czosnku, obieramy ze skórki i zgniatamy widelcem, dodajemy z powrotem do formy. Następnie gnieciemy ser feta oraz pomidorki, wlewamy wodę spod makaronu i tworzymy coś jakby sos. Wrzucamy makaron, całość dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron podajemy, na wierzch sypiemy porcje posiekanych oliwek oraz skrapiamy dobrej jakości oliwą. Podajemy.