Makaron z pieczonymi warzywami i fetą

Drukuj
21.11.2024   Magda

Kto mnie czyta ten wie, że ja uwielbiam w greckie smaki i jest to chyba jedna z moich ulubionych kuchni. Do tego jak mój kuzyn przywozi mi oryginalne rarytasy jak smakową oliwę, oliwki czy oregano to pomysły na obiad rodzą się same.  Jeśli akurat nie macie takiego kuzyna jak ja , w sklepach spokojnie znajdziecie dobrej jakości fetę, dobrą oliwę i oczywiście przepyszne oliwki. A jak to mamy to już niewiele więcej trzeba aby danie było pyszne. Dorzucamy jeszcze kilka warzyw, potem do tego makaron i coś pysznego gotowe w bardzo prosty sposób. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 duża cukinia
  • kostka sera feta
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka lub 2 szpiczaste
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek i odrobina do skropienia
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili
  • 2 małe ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • około 300g ulubionego makaronu
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwek

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Szykujemy dość duże naczynie żaroodporne.

 

Warzywa myjemy i kroimy – cukinie w kawałki wielkości kęsa, paprykę w paski, cebulę w grubsze pióra, większe pomidorki na pół, a małe pozostawiamy w całości. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajmy odrobinę soli, pieprzu, mniej więcej 2/3 łyżeczki oraz około 3 łyżki oliwy. Wszystko mieszamy,  najlepiej rękami, wcierając oliwę i przyprawy w warzywa. 

 

Na środku robimy miejsce, kładzie kostkę sera feta, skrapiamy go z wierzchu łyżką oliwy, posypujemy pieprzem, resztą oregano oraz chili. Ząbki czosnku nieobrane wtykamy między warzywa.

 

Całość wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. 

 

W tym czasie gotujemy ulubiony makaron, w dobrze osolonej wodzie, al dente. Przed odcedzeniem odlewamy około 1,3 szklanki wody spod gotowania. Odcedzony nie przelewamy a gorący wkładamy do ciepłego garnka aby nie ostygł. Siekamy też z grubsza oliwki. 

 

Po 20-25 minutach warzywa są gotowe – lekko zmiękły, ale dalej są jędrne i soczyste, ser zmiękł i lekko się zarumienił. Wyciągamy ząbki czosnku, obieramy ze skórki i zgniatamy widelcem, dodajemy z powrotem do formy. Następnie gnieciemy ser feta oraz pomidorki, wlewamy wodę spod makaronu i tworzymy coś jakby sos. Wrzucamy makaron, całość dokładnie mieszamy.

 

Gotowy makaron podajemy, na wierzch sypiemy porcje posiekanych oliwek oraz skrapiamy dobrej jakości oliwą. Podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *