Makaron w wegańskim cukiniowym sosie

Drukuj
19.11.2024  Magda

Mogę śmiało powiedzieć, że oprócz moich ukochanych pomidorów to właśnie cukinia jest moim najulubieńszym warzywem. Odpowiednio potraktowana świetnie pasuje na słono ale też na słodko, jest niesamowicie wszechstronna i uniwersalna. Tutaj w tym przepisie gra główne skrzypce i nie chodzi stricte o jej smak, subtelny, lekko owocowy, ale przede wszystkim o jej konsystencje, która potrafi ze stałej stać się mega kremowym, gęstym sosem, otulającym makaron. Do tego przepis jest całkowicie wegański, z delikatną roślinną śmietaną, której stałam się fanką i płatkami drożdżowymi. Oczywiście, można zmodyfikować po swojemu, dodać zwykłej kremówki czy też mleka i parmezanu, ale zachęcam kierować się tym przepisem i dać się zachwycić tym smakiem. Na wierzchu pistacje, jak cukinia, ostatnio top orzech w moim jadłospisie. 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 średnia cebula
  • 200g makaronu tagliatelle
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150ml roślinnej śmietany Rama 15%
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka pasty miso
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pistacji

 

Nastawiamy dobrze osoloną wodę na makaron, gotujemy go al dente. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/3 wody spod gotowania. Makaron trzymamy w cieple po odcedzeniu.

 

W tym czasie, cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i siekamy z grubsza. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cukinię oraz cebulę, odrobinę solimy. Smażymy wszystko na patelni, aż cebula się zeszkli i zmięknie i wraz z cukinią zacznie się lekko rumienić. Wtedy dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. 

 

Opieczone warzywa przekładamy do blendera kielichowego lub jeśli takiego nie mamy, do wysokiego naczynia gdzie dobrze będzie się blendować blenderem ręcznym. Do warzyw dodajemy śmietanę, płatki drożdżowe, sok z cytryny, pastę miso oraz odrobinę soli oraz pieprzu. Wszystko blendujemy na gładko.

 

Sos z blendera przelewamy z powrotem na patelnie, delikatnie podgrzewamy. Dorzucamy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy trochę wody spod gotowania i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

 

Podajemy gorący makaron, posypany z wierzchu posiekanymi z grubsza pistacjami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *