Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 średnia cebula
- 200g makaronu tagliatelle
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150ml roślinnej śmietany Rama 15%
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka pasty miso
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pistacji
Nastawiamy dobrze osoloną wodę na makaron, gotujemy go al dente. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/3 wody spod gotowania. Makaron trzymamy w cieple po odcedzeniu.
W tym czasie, cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i siekamy z grubsza. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cukinię oraz cebulę, odrobinę solimy. Smażymy wszystko na patelni, aż cebula się zeszkli i zmięknie i wraz z cukinią zacznie się lekko rumienić. Wtedy dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając.
Opieczone warzywa przekładamy do blendera kielichowego lub jeśli takiego nie mamy, do wysokiego naczynia gdzie dobrze będzie się blendować blenderem ręcznym. Do warzyw dodajemy śmietanę, płatki drożdżowe, sok z cytryny, pastę miso oraz odrobinę soli oraz pieprzu. Wszystko blendujemy na gładko.
Sos z blendera przelewamy z powrotem na patelnie, delikatnie podgrzewamy. Dorzucamy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy trochę wody spod gotowania i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy gorący makaron, posypany z wierzchu posiekanymi z grubsza pistacjami.