Składniki (na 4 porcje):
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 100g mrożonego groszku
- 200g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 3 ząbki czosnku
- 250ml bulionu warzywnego
- 200g kremowego serka
- 2 duże łyżki pesto bazyliowego
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowujemy warzywa – cukinie myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki – jeśli mamy cukinię z dużymi gniazdami nasiennymi, polecam je wyciąć, aby nie oddały za dużo wilgoci do sosu. Cebulę siekamy na drobno, czosnek obieramy.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią cebulę – smażymy do zarumienia około 5 minut. Następnie, dodajemy cukinię i wszystko smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia dobrze się zarumieni – około 8-10 minut. Na koniec smażenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, mieszając, przez minutę. Następnie, dodajemy na patelnię mrożony groszek oraz fasolkę, mieszamy, dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem, aż fasolka zmięknie – około 5-7 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy na patelnię pesto, kremowy serek, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozprowadzenia serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie jest gotowe do podania. Świetnie smakuje z kaszą jaglaną lub innym ulubionym dodatkiem.
Moje smaki.
A do tego łatwo i ze składników zawsze pod ręka…
xxx