Kremowy sos warzywny z zielonym pesto

Drukuj
04.12.2018   Magda

Taki sos na pewno przypadnie do gusty nie tylko wegetarianom – jego sekret to zbiór pysznych zielonych warzyw, które na długo nasycą i zachwycą nawet zagorzałych zwolenników mięsnych obiadów. Do tego kremowy, łagodny serek i zielone pesto, któremu sos zapewnia swój wyjątkowy smak – wszystko to tworzy udaną smakową kompozycję do podania z ulubioną kaszą lub makaronem.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 100g mrożonego groszku
  • 200g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 200g kremowego serka
  • 2 duże łyżki pesto bazyliowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowujemy warzywa – cukinie myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki – jeśli mamy cukinię z dużymi gniazdami nasiennymi, polecam je wyciąć, aby nie oddały za dużo wilgoci do sosu. Cebulę siekamy na drobno, czosnek obieramy.

 

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią cebulę – smażymy do zarumienia około 5 minut. Następnie, dodajemy cukinię i wszystko smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia dobrze się zarumieni – około 8-10 minut. Na koniec smażenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, mieszając, przez minutę. Następnie, dodajemy na patelnię mrożony groszek oraz fasolkę, mieszamy, dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem, aż fasolka zmięknie – około 5-7 minut.

 

Po upływie tego czasu dodajemy na patelnię pesto, kremowy serek, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozprowadzenia serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Danie jest gotowe do podania. Świetnie smakuje z kaszą jaglaną lub innym ulubionym dodatkiem.

 

 



1 thought on “Kremowy sos warzywny z zielonym pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *