Składniki (na 2-3 porcje):
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 2-2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżka oleju
Na farsz pieczarkowy:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 50g masła
- duży kubek śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka drobno posiekanej, świeżej pietruszki
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- łyżka masła
Zaczynamy od zrobienia naleśników – do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, olej i dokładnie mieszamy. Następnie, przesiewamy do miski mąkę oraz sól i mieszamy wszystko na gładkie, jednolite ciasto konsystencji śmietanki. Nagrzewamy dobrze teflonową patelnię i smażymy naleśniki. Upieczone, przykrywamy folią aby zbytnio nie wystygły.
Pieczarki obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić wrzucamy na niego cebulę i podsmażamy przez 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie, dodajemy pieczarki i smażymy, aż staną się złociste – około 10-12 minut. Po tym czasie, dodajemy na patelnię śmietanę, serek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy – wszystko powinno mieć konsystencje gęstego sosu, jeśli jednak jest rzadkie, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Ściągamy z ognia.
Nagrzewamy piekarnik na 180°. Dno naczynia do zapiekania smarujemy łyżką masła.
Na dno naczynia układamy naleśnika, na niego około 1,5 łyżki sosu pieczarkowego i tak układamy warstwy do skończenia się naleśników. Wierzch tortu naleśnikowego posypujemy bułką tartą zmieszaną z parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż wierzch stanie się złocisty. Gotowy, zapieczony tort od razu podajemy. Kroimy trójkątne porcje.