Jeżynowy serniczek w słoiku

Drukuj
13.08.2021   Magda

Poprawna nazwa tego deseru powinna brzmieć puszysty jak chmurka jeżynowy serniczek z nutą cytryny i bazylii podawany w słoiku 🙂 Ale cóż…skrócona nazwa bardziej intryguje tak jak smak tego serniczka. A to za sprawą sprytnego dodatku skórki cytryny, ale także listków bazylii, co już nie jest takie oczywiste dla deseru. Jednak to ta nuta smakowa daje to coś, że jedząc myślisz znam ten smak, to jest świetne…ale co to? Efekt zaskoczenia gwarantowany, efekt smakowy zniewalający.

Składniki (na 4 porcje):

  • szklanka jeżyn i około 6 dodatkowych ładnych sztuk do ozdobienia
  • 2 łyżki cukru do jeżyn i 1 łyżka do skórki cytrynowej
  • sok z połowy cytryny
  • około 10 ciasteczek owsianych
  • 250g sera mascarpone
  • 330ml kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • skórka otarta z  połowy cytryny
  • 4 listki bazylii

 

Zaczynamy od przygotowania jeżyn – szklankę jeżyn przekładamy do rondelka, dodajemy do nich sok z cytryny oraz cukier – 2 łyżki. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 10 minut do chwili gdy owoce się rozpadną, a sok zacznie gęstnieć. Po tym czasie ściągamy z ognia do ostygnięcia.

 

W tym czasie możemy przygotować spód deseru – ciasteczka owsiane przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy. Możemy też wybrać opcje manualną (mniej zmywania o robot kuchenny) – wkładamy do woreczka foliowego i rozkruszamy wałkiem kuchennym. Piasek z ciasteczek po równo rozdzielamy między słoiczkami, łyżką dociskamy na równo. 

 

Ostudzone jeżyny przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek – mi osobiście nie przeszkadzają, jednak jeśli deser ma być delikatny, kremowy, rozpływający się, to polecam je przetrzeć.

 

Ścieramy skórkę z cytryny, listki bazylii siekamy na drobno. Na to sypiemy łyżkę cukru i rozcieramy płaską częścią noża, aż składniki się mniej więcej połączą na coś na kształt cukru cytrynowo-bazyliowego. 

 

Do miski wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę i zaczynamy ubijać, dodając po trochu cukier puder. Kończymy ubijać gdy kremówka będzie puszysta i sztywna. Do niej dodajemy mascarpone oraz około 2/3 cukru cytynowo-bazyliowego – resztę zostawiamy na posypanie deseru z wierzchu. Ubijamy mikserem do połączenia. Serową masę rozdzielamy po równo między słoiczkami, wierzch wyrównujemy.

 

Na górę deseru układamy odłożone jeżyny – po 2 sztuki na deser i polewamy obficie przetartym musem. Na wierzch sypiemy pozostały cukier. Tak przygotowany deser możemy od razu podawać, ale będzie smakować lepiej jak schłodzimy go około 2 godziny – smaki się przejdą i wyostrzą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.