Jeżynowy fool

Drukuj
28.08.2021   Magda

Czasem im coś prostsze tym lepsze, w tym wypadku tylko 5 prostych składników wystarczy, aby zjeść przepyszny, wyjątkowy deser. A w sezonie na jeżyny nie może być sobie wyobrazić innego połączenia niż właśnie puszysta śmietana i jeżyny. Oj będę się zajadać tym deserem często, bo muszę się pochwalić, że u moich rodziców jest taka odmiana jeżyny, że rodzi owoce na kilogramy 🙂

Składniki (na 3 porcje):

  • szklanka jeżyn i kilka do ozdoby
  • 2 łyżki cukru – użyłam domowego waniliowego
  • 3 łyżki wody
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru lub do smaku

 

Do rondelka wrzucamy jeżyny, dodajemy cukier oraz wodę. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 10 minut, aż puszczą sok, zaczną się rozpadać. Mieszamy dokładnie, rozgniatamy owocę i gotujemy do chwili, aż płyn lekko zgęstnieje – jakieś dodatkowe 5 minut. Ściągamy z ognia do całkowitego wystygnięcia.

 

Gdy owoce całkowicie ostygną przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się wszystkich pestek. Gotowy mus owocowy wstawiamy do lodówki, aby się nieco schłodził. 

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając podczas ubijania cukier puder – po łyżce co jakiś czas. 

 

Do ubitej śmietanki dodajemy schłodzony mus owocowy i mieszamy delikatnie i niezbyt dokładnie – deser przepięknie się prezentuje gdy mamy taką mozaikę kolorów białego i czerwonego. Możemy także wymieszać dokładnie na jednolity kolor – jak co się komu podoba 🙂

 

Gotowy śmietanowy deser przekładamy do salaterek – ja przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam do kieliszków, aby ładnie wyglądał. Z wierzchu dekorujemy kilkoma ładnymi jeżynami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia – minimum 2 godziny. Potem możemy zajadać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.