Indyk teriyaki na szybko

Drukuj
21.10.2024  Magda

Zdarza się, że mimo mojej wielkiej miłości do gotowania, czasem i mnie nie bardzo chce mi się gotować, na szczęście głównie w momentach gdy nie mam za grosz czasu. I co wtedy? Zamówić, gotować czy jednak głodować? W takich chwilach wiem, że zawsze uratuje mnie najprostsza ale jedna z najlepszych ,,chińszczyzn” na szybko, moja rodzina uwielbiam, ale kto by nie lubił. Dużo warzyw, oczywiście z mrożonki, kto by miał czas kroić, delikatny indyk, który idealnie chłonie smak sosu teriyaki – to on tutaj robi smak i sprawia, że jest mniam. Polecam, czas operacyjny około 15 minut, już z ugotowaniem ryżu. Gotowi, do startu, START!

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 400g mielonego mięsa z indyka
  • 6 łyżek gotowego sosu teriyaki
  • 500g gotowej mrożonki warzyw po chińsku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • sezam i szczypior do posypania
  • ryż do podania

 

Zacznijcie od wstawienia wody i gotowania ryżu – długoziarnisty gotuje się około 12 minut, więc wszystko będzie gotowe w tym samym czasie. Gotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie.

 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego mięso – smażymy, rozdzielając je na malutki kawałeczki. Rumienimy na złocisto. Ściągamy na chwilę z patelni. 

 

Na tą samą patelnie wrzucamy mrożonkę, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 7-10 minut, często mieszając. Warzywa muszą się rozmrozić i odparować, wtedy są gotowe. 

 

Wrzucamy z powrotem mięso na patelnie, mieszamy z warzywami. Dodajemy sos sojowy, sos teriyaki oraz 1/4 szklanki wody – mieszamy wszystko dokładnie, zmniejszamy ogień, dusimy 3 minut.

 

Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, posypane sezamem oraz szczypiorkiem lub dymką.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *