Greckie orzo z fetą i oliwkami

Drukuj
12.07.2024  Magda

Nie wiem czy w Grecji jedzą takie danie, ale jeśli nie, niech żałują. Proste w wykonaniu orzo paprykowo-pomidorowe, pełne smaku i moimi ulubionymi greckimi dodatków – fety, oliwek i świeżych ziół wprasza się do wszystkich na obiad. Ja kocham takie smaki – świeże, intensywne, kontrastowe. Jest to idealna propozycja na prosty, ale niecodzienny obiad. Możecie poczuć smak wakacji i słodkiego lenistwa – to danie to totalne comfort food.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g makaronu orzo
  • opakowanie sera feta
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • połowa małej czerwonej cebuli
  • około łyżki świeżych ziół – u mnie od koperek i tymianek, ale może być też oregano i pietruszka

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy umyte pomidorki oraz umytą, wypestowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Do tego dorzucamy całe ząbki czosnku, nie obrane. Na sam środek wykładamy fetę – polecam odłamać kawałek do posypania dania na wierzchu. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

 

Na około 15 minut przed końcem pieczenia, wstawiamy wodę na makron. Gotujemy orzo zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrzej osolonej wodzie, al dente. Przed odcedzeniem, odlewamy około 1/2 szklanki spod gotowania. Ugotowany trzymamy w ciepłym garnku.

 

Wyciągamy warzywa z fetą z piekarnika. Wyciągamy ząbki czosnku i wyciskamy je widelcem ze skórek, dodajemy z powrotem do formy. Możemy widelcem rozgnieść warzywa z fetą lub możemy wszystko przełożyć do blendera i zblendować na gładko – polecam zmielić.

 

Sos przekładamy z powrotem do naczynia żaroodpornego, dodajemy ugotowany makaron, sok z cytryny, świeże zioła, mieszamy i dodajemy tyle wody spod makaronu aby trochę rozcieńczyć sos. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy makaron podajemy z oliwkami, pokrojoną w piórka czerwoną cebulą i posypany odłożoną fetą. Można dodatkowo posypać jeszcze ziołami z wierzchu i skropić odrobiną oliwy. 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *