Gnocchi ze szparagami, boczkiem i sosem serowym

Drukuj
19.04.2024  Magda

Szparagi w kremowym, serowym sosie to przepis na dobry obiad – łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego przepyszne. Można je też podać na wykwintnie – lampa dobrze schłodzonego białego wina do podania nie zaszkodzi. Mi to danie najlepiej pasowało z włoskimi, ziemniaczanymi gnocchi – też pomysł na skróty, bo kupiłam gotowe, do przygotowania w 2 minuty. Ale danie też będzie pyszne z makaronem czy nawet kaszą.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • paczka gotowych gnocchi
  • pęczek zielonych szparagów
  • 150g wędzonego, surowego boczku
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • 200ml kremówki
  • 100g miękkiego sera Brie
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 listków świeżej szałwii – opcjonalnie
  • 100ml białego wytrawnego wina – opcjonalnie

 

Szalotkę obieramy i drobno kroimy. Plasterki boczku także drobno kroimy. Szparagi myjemy, łamiemy zdrewniałe końcówki, kroimy w mniejsze kawałki – około 2 centymetrowe. Ser brie kroimy na małe kawałki.

 

Na patelnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią boczek – smażymy, do czasu do czasu mieszając, aż zacznie się powoli rumienić. Na patelnie z boczkiem wrzucamy następnie szalotkę, smażymy ją aż stanie się szklista – około 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy drobno posiekane listki szałwi, smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy pokrojone szparagi, całość mieszamy i dolewamy wino jeśli używam lub jeśli nie, wlewamy 100ml wody – wszystko dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do odparowania wody.

 

Wstawiamy wodę na gnocchi, gdy zacznie się gotować, dodajemy odrobinę soli. Zanim wrzucimy gnocchi do wody polecam przeczytać instrukcję na opakowaniu ile zajmuje czas ich przygotowania – moim trzeba około 2-3 minuty, więc od razu nie wrzucam tylko czekam na moment gdy będę dodawać ostatnie składniki. Jednak lepiej się upewnić zawczasu i dostosować moment wrzucenia gnocchi tak, aby na końcowym etapie przygotowania dania mieć już ugotowane gnocchi i od razu przerzucać je z wody do sosu. Jeśli na opakowaniu mamy około 5-6 minut gotowania, to możemy je wrzucać od razu.

 

Gdy woda odparuje, wlewamy na patelnie kremówkę i dodajemy ser Brie – mieszamy, przykrywamy na 2-3 minuty, aby ser się rozpuścił. Jeśli macie te ,,szybkie” gnocchi, to jest ten moment na wrzucenie ich do wody. Gdy ser się rozpuści, mieszamy danie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łyżką cedzakową odławiamy ugotowane gnocchi i przekładamy bezpośrednio do sosu. Mieszamy i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.