Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):
- szklanka purée z dyni
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę:
- 6 łyżek mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 75g masła
Na polewę:
- 2 łyżki kremu Biscoff
- łyżeczka oleju kokosowego
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, nastawiamy piekarnik na 180°.
Zaczynamy od przygotowania kruszonki – do miski przekładamy wszystkie składniki wraz z zimnym, pokojonym w kostkę masłem. Ucieramy w palcach do utworzenia ziarnistej kruszonki. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Do miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek, sól, cynamon. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, mleko, esencję waniliową oraz dynię – wszystko razem mieszamy do dokładnego połączenia. Następnie wsypujemy suche składniki i krótko ale dokładnie mieszamy do połączenia.
Wlewamy pół ciasta do foremki, wyrównujemy i na to wysypujemy połowę kruszonki. Przykrywamy resztą ciasta, wyrównujemy i kolejna warstwa kruszonki. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut.
Po upieczeniu wyciągamy na kratkę do wystygnięcia. Po około 15 minutach dobrze jest wyciągnąć ciasto z formy, wspomagając się papierem i tak zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Do żaroodpornego naczynia dajemy krem Biscoff oraz olej kokosowy i rozpuszczamy – albo w kąpieli wodnej albo na szybko w mikrofali. Mieszamy do połączenia i polewamy ciasto z wierzchu. Możemy podawać.
Chlebek przechowujemy zawinięty w papier, aby nie obsychał.