Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm ):
- szklanka startej na dużych oczkach cukinii
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150g chałwy – u mnie naturalna ale czekoladowa też będzie dobra
- 50g gorzkiej czekolady – u mnie 60%
Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Chałwę siekamy na małe kawałki, tak samo robimy z czekoladą.
Startą cukinie przekładamy do bawełnianej ściereczki kuchennej i mocno odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do miski, dodajemy do niej jajka, olej, mleko, esencję waniliową oraz cukier – mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia oraz sól – mieszamy łyżką do dokładnego połączenia. Dodajemy większość chałwy i czekolady, około 3/4, i już ostatni raz delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do keksówki, na wierzch sypiemy resztę czekolady oraz chałwy. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy na kratkę na 5-10 minut. Po tym czasie wyciągamy z keksówki, za papier i zostawiamy na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polecam przechowywać zawinięte w papier aby nie obsychało.