Składniki (na około 2l lemoniady):
- 2 szklanki borówek
- 1/5 szklanki wody
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cytryna
- 3 gałązki mięty
Dodatkowo:
- 1,5l wody gazowanej z lodówki
- kostki lodu
- plasterku cytryny i listki mięty do dekoracji
Do garnka przekładamy umyte borówki, dodajemy wodę, cukier, sok z całej cytryny oraz listki mięty. Stawiamy na średni ogień i gotujemy, około 15 minut, do momentu aż borówki się rozpadną. Po tym czasie ściągamy i studzimy.
Ugotowane borówki razem z dodatkami blendujemy na gładko po czym przecieramy dwa razy przez drobne sitko – polecam po pierwszy przetarciu umyć sitko.
Przelewamy gotowy przecier borówkowy do karafki – ja dzielę porcję na 2, dodajemy kilka plasterków cytryny i wlewamy wodę gazowaną do około 1/2 wysokości – uwaga będzie mocna piana. Wstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia – około godzinę.
Po tym czasie wlewamy resztę wody, mieszamy. Podajemy z plasterkami cytryny, listkiem mięty oraz kostkami lodu.