Składniki (na około 10 placków):
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki maślanki
- 1 duża łyżka miodu
- 2 jajka
Do podania:
- miód
- masło
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
Do jednej miski rozdzielamy białka, do drugiej dajemy żółtka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na gęstą pianę. Do żółtek dodajemy miód, maślankę, rozpuszczone masło, cynamon oraz przesiewamy mąkę pszenną oraz żytnią. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Odstawiamy na 10 minut.
Patelnię nagrzewamy i pieczemy na niej pancakesy z obu stron na złocisty kolor. Jeśli chcielibyście zjeść ciepłe pancakesy z całą rodziną, polecam nagrzać piekarnik na około 100° i każdą upieczoną porcję tam trzymać aby pozostała ciepła zanim skończymy piec wszystkie placki.
Gorące placki podajemy z kawałkiem masła i polane obficie miodem.