Owsianka mango-kokos

Drukuj
09.08.2025   Magda

Jeśli marzysz o śniadaniu, które smakuje jak wakacje pod palmami, ta owsianka na zimno z mango i kokosową nutą to właśnie to. Połączenie tropikalnych smaków, kremowej konsystencji i orzeźwiającej świeżości – idealne na letnie poranki, kiedy gorące śniadanie to ostatnie, na co masz ochotę. Wystarczy kilka składników i odrobina planowania wieczorem, a rano czeka Nas gotowa porcja egzotycznej przyjemności. Zdrowo, pysznie i bez wysiłku – czyli dokładnie tak, jak lubimy najbardziej o poranku.

Składniki (na 1 porcje):

  • 4 łyżki owsianki
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2 dojrzałego mango i kawałek do serwowania
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego
  • 150ml wody
  • 2 łyżki waniliowej odżywki białkowej
  • łyżeczka wiórków kokosowych i trochę do posypania
  • kawałek suszonego mango – opcjonalnie

 

Do robota kuchennego lub blendera dodajemy płatki owsiane, nasiona chia, wodę, odżywkę białkową, mango oraz łyżeczkę wiórków kokosowych – wszystko razem miksujemy do połączenia. 

 

Przekładamy wszystko z blendera do słoika lub pojemniczka, zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki.

 

Następnego dnia rano, dekorujemy owsiankę jogurtem kokosowym, pokrojonym w kostkę kawałkiem mango, posypujemy wiórkami kokosowymi i jeśli mamy i lubimy – kawałkiem suszonego mango. Zajadamy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *