Mini serniczki na zimno z czekoladowymi jajeczkami

Drukuj
16.04.2025   Magda

Uwielbiam jak moje dzieciaki cieszą się na widok moich słodkości, ogólnie cieszy ich każdy rodzaj słodyczy, ale magia kolorowej posypki dodaje 100 punktów więcej do zaje-fajności. Na widok kolorowych czekoladowych jajeczek był pisk zachwytu, a jak mogli sami je powtykać w gotowe kremowe gniazdka i posypać posypką to była pełnia szczęścia. Tak niewiele wysiłku, tak dużo radości i pyszności. Dla mnie było warto, a wy? Spróbujcie na sobie czy takie cudownie słodkie mini serniczki też działają na Was rozweselająco?

Składniki (na 8 mini serniczków):

  • 100g pełnoziarnistych herbatników
  • 70g rozpuszczonego masła
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 100g czekoladowych jajeczek – u mnie dodatkowo z orzechem w środku
  • łyżka oleju

Do dekoracji:

  • 200ml kremówki
  • kolorowe czekoladowe jajeczka
  • kolorowa posypka

 

Foremki do muffinek lub innego rodzaju foremki, które mają gładkie brzegi,  smarujemy odrobiną oleju – nasączamy kawałek ręcznika papierowego i dokładnie smarujemy środek foremek.

 

Ciasteczka przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy ciasteczka na drobne kawałki. Przesypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Do każdej foremki wsypujemy około łyżki przygotowanych herbatników z masłem, dobrze dociskając łyżką na płaski spód ciastka. 

 

Dobrze schłodzoną kremówkę (200ml) wlewamy do miski i ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy do niej mascarpone i miksujemy do połączenia. Czekoladowe jajeczka kroimy nożem na mniejsze kawałki, które następnie dodajemy do masy serowo-śmietanowej – delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy masę na wcześniej przygotowane ciasteczkowe spody, ja wykładałam do poziomu blachy, następnie wyrównywałam. Całość przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i chłodzimy w lodówce około godziny.

 

Po tym czasie wyciągamy ciastka z lodówki a następnie z foremek – delikatnie wsuwamy nóż z jednej strony, aż do samego dna, lekko ruszamy aby odkleił się spód, wtedy całe ciasto łatwo wyjdzie. Wyciągnięte ciasta przekładamy na duży talerz lub jeśli będziemy podawać je później, na przykrywaną paterę lub do pudełka z przykryciem, takiego na ciasta. Ubijamy kolejną porcję dobrze schłodzonej kremówki, na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką i szprycujemy na wierzch serniczków, w formę gniazdek, na czekoladowe jajeczka. Jeśli będziemy od razu podawać deser, dekorujemy go jajeczkami i posypką, ale jeśli przyrządziliśmy go zawczasu, lepiej poczekać z kolorowymi ozdobami do chwili podania, bo ich kolor potrafi zejść pod wpływem zimna i wilgoci w lodówce. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *