05.07.2015 Magda
Składniki (na 2 porcje):
- 200g makaronu – u mnie mafalde corte
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 300g średnich pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki serka mascarpone lub śmietankowego serka np. Łaciate
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- 1/3 łyżeczki czerwonej papryki
- świeże zioła – u mnie koperek, pietruszka i bazylia, ale można dowolne
- 2-3 łyżki oliwy
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i trzymamy w cieple.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem cytrynowym, czerwoną papryką, dolewamy łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy do połączenia. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i szklimy ją, często mieszając, około 3-4 minuty. Do niej wrzucamy pieczarki i smażymy około 8-10 minut, na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się przypiekać. Doprawiam odrobiną soli i pieprzem cytrynowym, ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.
Na tą samą patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy około 5-7 minut aby był przypieczony z wierzchu i soczysty w środku.
Do piersi dodajemy wcześniej serek mascarpone lub śmietankowy, dodajemy wodę i dokładnie wszystko mieszamy do rozprowadzenia serka w wodzie, na gładki sos. Dodajemy pieczarki, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy 2-3 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym. Dodajemy posiekane zioła, mieszamy i możemy podawać z wcześniej ugotowanym makaronem.
Uwielbiam takie dania!