Grecki bowl z łososiem

Drukuj
14.08.2025  Magda

Grecki bowl z łososiem to pełna smaku i kolorów miska inspirowana śródziemnomorską kuchnią. Soczysty, pieczony w piekarniku łosoś serwujemy z  makaronem orzo, kremowym sosem tzatziki, świeżymi pomidorkami z czerwoną cebulą oraz słonymi oliwkami. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale też świetnie się prezentuje – idealne zarówno na lekki obiad, jak i kolację w stylu fit. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy – prawdziwie grecki!

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 8 łyżek makaronu orzo
  • 2 filety z łososia – każdy około 200g
  • 150 garść pomidorków koktajlowych – u mnie kolorowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • połowa zielonego ogórka – około 100g
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • ząbek czosnku
  • 2 plasterki cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • około 2 łyżeczki siekanego koperku
  • sól i pierz do smaku
  • około 4 łyżki drylowanych oliwek kalamata

 

Nastawiamy piekarnik na 180*. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Stawiamy wodę na makaron, dobrze solimy.

 

Przygotowujemy łososia – umyte i pozbawione łusek filety układamy na wcześniej przygotowanej blaszce. Z wierzchu smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem, kładziemy na filet plasterek cytryny i posypujemy odrobiną koperku. Stawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 – długość zależy od grubości i wielkości filetów, moje były takie dość solidne i grube, więc piekły się 15 minut. Na mniejsze kawałki i cieńsze, proponuje maksymalnie 12 minut.

 

W tym czasie gotujemy makaron orzo, gdy się ugotuje, odcedzamy i przelewamy.

 

W międzyczasie myjemy pomidorki koktajlowe, kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w cieniutki pióra – łączymy cebulę z pomidorami, dodajemy do tego łyżeczkę octu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz – mieszamy i odstawiamy do lekkiego zamacerowania.

 

Robimy tzatziki – ogórka myjemy i w skórce ścieramy na tarce o grubych oczkach. Bierzemy w ręce i dociskamy nadmiar soku. Ząbek czosnku obieram i ścieramy na małych oczkach, dodajemy do ogórków razem z jogurtem i resztą koperku – mieszamy i odstawiamy na chwilę.

 

Łososia wyciągamy z pieca. Składamy danie – na dno rozdzielamy na dwie porcje makaron orzo. Na niego wykładamy upieczonego łososia i rozdzielamy przygotowane wcześniej pomidory na pół oraz tzatziki. Do tego dodajemy oliwki – około 2 łyżki na porcję. Od razu podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *