Cytrynowe orzotto z fenułem

Drukuj
05.05.2025   Magda

Nie wiem co fenkuł ma w sobie takiego, że nawet z pozoru proste danie staje się z nim wyjątkowe, jakby luksusowe. Ma też dużo w sobie z comfort foodu, chyba chodzi o ten rozgrzewający cudowny smak i przepiękny aromat, taki otulający i przyjemny. To danie ma wszystkie te cechy, dodatkowo jest też bardzo proste w wykonaniu – ostatnio w mojej kuchni kremowe orzotto skutecznie wypiera wymagające troszkę więcej wysiłku risotto. 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • około 3/4 szklanki makaronu orzo
  • 1 mały fenkuł
  • 1/4 łyżeczki nasion fenkułu
  • skórka z połowy cytryny
  • 3-4 plasterki cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 100ml białego wina
  • 450ml ciepłego bulionu warzywnego – u mnie ze słoiczka
  • około 20g tartego parmezanu i trochę do posypania
  • 1 mała cebula – u mnie 3 małe cebulki dymki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 

Przygotowujemy warzywa – fenkuł myjemy i jeśli ma brzydkie wierzchnie liście, to je usuwamy. Odcinamy natkę, dostawiamy ją na później. Fenkuł przekrawamy na pół, usuwamy głąb i kroimy w bardzo cienkie plasterki – ja użyłam do tego mandoliny. Cebulę czy też dymkę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie pióra. 

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i kładziemy na niego plasterki cytryny – smażymy z każdej strony, 2-3 minuty, aż się dobrze zrumieni, ściągamy z patelni. Na tą samą patelnie dajemy pokrojony fenkuł i smażymy aż także się skarmelizują, obracając od czasu do czasu. Ściągamy je z patelni. 

 

Na tą samą patelnie dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy cebulę i szklimy ją, często mieszając, około 3-4 minuty. Dodajemy skórkę z cytryny oraz suchy makaron, mieszamy do połączenia z cebulą i pokrycia się masłem. Wlewamy wino, mieszamy i odparowujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości makaronu – 12 minut na makaron al dente.

 

Po tym czasie dodajemy na patelnie podsmażony fenkuł, starty parmezan, sól i pieprz do smaku – delikatnie mieszamy do połączenia. Danie jest gotowe do podania, serwujemy je z podsmażonymi plasterkami cytryny, którą fajnie jest wycisnąć, bo są super smaczne. Nie zapominajmy o solidnej porcji tartego parmezanu i posiekanej naci kopru na wierzchu. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *