Składniki (na tortownice o średnicy około 21-22cm):
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- łyżka esencji waniliowej
- 1/2 szklanki mleka
- 75g rozpuszczonego masła
- 200g truskawek
Na kruszonkę:
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 75g zimnego masła
- łyżeczka esencji waniliowej
Na serowe nadzienie:
- 150g kremowego serka śmietankowego np. Łaciate lub Piątnica
- łyżka cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Zaczynamy od przygotowania kruszonki – do miski przekładamy cukier, mąkę, dodajemy esencję waniliową oraz zimne, pokrojone w kostkę masło – całość rozcieramy w palcach, do połączenia się na ziarnistą kruszonkę. Gotową, wstawiamy na chwile do lodówki.
Myjemy truskawki, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Serek śmietankowy łączymy z cukrem pudrem, skórką oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nastawiamy piekarnik na 180°.
Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Zmniejszamy obroty i dolewamy mleko, rozpuszczone masło oraz esencję waniliową, mieszamy krótko do połączenia. Dodajemy suche składniki – mąkę oraz proszek i miksujemy krótko do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Do ciasta dodajemy pokrojone truskawki i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wykładamy do przygotowanej wcześniej blachy, wyrównujemy. Na to rozsmarowujemy warstwę serka śmietankowego. Następnie reszta ciasta. Na wierzch sypiemy obficie kruszonkę.
Wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy na kratkę do ostygnięcia. Po około 15 minutach wyciągamy z formy, aby się nie uparowało. Gdy całkowicie wystygnie, usuwamy papier i możemy zajadać.