
Składniki (na 2 porcje):
- 180g makaronu spaghetti – użyłam pełnoziarnistego
- 2 żółtka
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- połowa cukinii
- 150g wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania
- łyżka oliwy i odrobina do wysmarowania formy
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinie myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Boczek kroimy w małą kostkę.
Na zimną patelnie kładziemy boczek, stawiamy na średnim ogniu i powolutku smażymy, wytapiając tłuszcz, na złociste chrupiące kawałki. Usmażone, wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, zostawiając tłuszcz na patelni. Na pozostawionym tłuszczu podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodajemy cukinię i smażymy 3–4 minuty, aż będzie miękka, ale nadal jędrna. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
W misce łączymy żółtka, śmietankę i starty parmezan. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie do zapiekania odrobinę natłuszczamy.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy ugotowany makaron, podsmażone warzywa, boczek i sos. Dokładnie mieszamy, żeby makaron był równomiernie pokryty sosem.
Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 15–20 minut, aż wierzch lekko się zarumieni i sos stanie się kremowy. Podajemy od razu, posypane dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.












