„Carbonara” z piekarnika

Drukuj
04.11.2025   Magda

Carbonara z piekarnika to doskonała alternatywa dla klasycznej wersji na patelni – kremowa, aromatyczna i lekko zapieczona. Dodatek cukinii i cebuli wprowadza świeżość i delikatną słodycz warzyw, które idealnie współgrają z aksamitnym sosem przygotowanym z żółtek, śmietanki i parmezanu. Całość zapiekana w piekarniku nabiera pięknej, złocistej skorupki, dzięki czemu każdy kęs łączy w sobie kremową miękkość i delikatną chrupkość. To szybki sposób na rodzinny obiad, który wygląda elegancko, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki (na 2 porcje):

  • 180g makaronu spaghetti – użyłam pełnoziarnistego
  • 2 żółtka
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • połowa cukinii
  • 150g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania
  • łyżka oliwy i odrobina do wysmarowania formy

 

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy.

 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinie myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Boczek kroimy w małą kostkę.

 

Na zimną patelnie kładziemy boczek, stawiamy na średnim ogniu i powolutku smażymy, wytapiając tłuszcz, na złociste chrupiące kawałki. Usmażone, wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, zostawiając tłuszcz na patelni. Na pozostawionym tłuszczu podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodajemy cukinię i smażymy 3–4 minuty, aż będzie miękka, ale nadal jędrna. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

 

W misce łączymy żółtka, śmietankę i starty parmezan. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie do zapiekania odrobinę natłuszczamy.

 

W naczyniu żaroodpornym mieszamy ugotowany makaron, podsmażone warzywa, boczek i sos. Dokładnie mieszamy, żeby makaron był równomiernie pokryty sosem.

 

Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 15–20 minut, aż wierzch lekko się zarumieni i sos stanie się kremowy. Podajemy od razu, posypane dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *