Wytrawne mini paschy

Drukuj
08.04.2014   Magda

Moje wytrawne mini paschy to nic innego jak serek twarogowy z wiosennymi, świeżymi dodatkami – chrupiącą, różową rzodkiewką i ostrym szczypiorkiem.  Dla mnie taki twarożek to idealna przekąska na śniadanie wielkanocne. Ja serwuje każdemu z gości jego własną małą porcję, uformowaną w małe kopczyki i obłożoną zielonymi liśćmi rukoli – ładnie się prezentuje i każdy czuję się indywidualnie dopieszczony 🙂

Składniki (na 3 małe salaterki):

  • 250 g twarogu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 duże lub 6 mały rzodkiewek
  • 1/3 pęczku szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:  

  • pełnoziarniste pieczywo lub pumpernikiel

 

Do miski przekładamy twaróg i za pomocą widelca, rozdrabniamy go. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę, umyty szczypiorek siekamy na drobno i wszystko przekładamy do twarogu ze śmietaną. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

 

Małe salaterki wykładamy dokładnie folią spożywczą. Łyżką nakładamy serka do pełna, lekko dociskając. Wystające brzegi folii zawijamy na wierz serka i wygładzamy powierzchnię. Wkładamy do lodówki i chłodzimy około 2 godziny. Przed podaniem wykładamy na talerzyki – odwijamy folię z wierzchu i kładziemy salaterkę, dnem do dołu. Następnie ściągamy salaterkę i delikatnie ściągamy folię. Ozdabiamy plasterkami ogórka i wąsami szczypiorku.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *