Składniki (na 3 małe salaterki):
- 250 g twarogu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 duże lub 6 mały rzodkiewek
- 1/3 pęczku szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- pełnoziarniste pieczywo lub pumpernikiel
Do miski przekładamy twaróg i za pomocą widelca, rozdrabniamy go. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę, umyty szczypiorek siekamy na drobno i wszystko przekładamy do twarogu ze śmietaną. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Małe salaterki wykładamy dokładnie folią spożywczą. Łyżką nakładamy serka do pełna, lekko dociskając. Wystające brzegi folii zawijamy na wierz serka i wygładzamy powierzchnię. Wkładamy do lodówki i chłodzimy około 2 godziny. Przed podaniem wykładamy na talerzyki – odwijamy folię z wierzchu i kładziemy salaterkę, dnem do dołu. Następnie ściągamy salaterkę i delikatnie ściągamy folię. Ozdabiamy plasterkami ogórka i wąsami szczypiorku.