Warzywa zapiekane pod kruszonką

Drukuj
19.09.2017   Magda

Pieczona mieszanka warzywa to coś co każdy z nas zna, ale podanie ich pod smakowitą kruszonką to coś nowego. O dziwo, coś co zazwyczaj robi się na słodko, w wersji wytrawnej także świetnie się sprawdza. Taka słona, chrupiąca kruszonka świetnie łączy się z upieczonymi warzywami, które pod nią pozostają soczyste i jędrne.  Przepyszna propozycja na samodzielne wege danie lub ciekawy dodatek do mięsa lub ryby.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 mały bakłażan
  • 1 średnia cukinia – użyłam żółtej
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 4 cebulek dymek
  • sól i pieprz do smaku
  • około 3 łyżki oliwy

Kruszonka:

  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 50g masła
  • 100g sera feta

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie żaroodporne skrapiamy odrobiną oliwy.

 

Przygotowujemy warzywa – bakłażana kroimy w półcentymetrową kostkę, w taką samą kostkę kroimy cukinię. Pomidorki kroimy na pół. Cebulkę dymkę kroimy w średnij grubości pióra – białą i zieloną część. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sól i pieprz do smaku, skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy.

 

Naczynie z warzywami wstawiamy do podpieczenia na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę – do bułki tartej i mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy w palcach na drobną kruszonkę. Do tego wkruszamy fetę i mieszamy.

 

Wyciągamy naczynie z piekarnika, warzywa mieszamy. Na wierzch sypiemy przygotowaną wcześniej kruszonkę i wstawiamy ponownie do piekarnika.

 

Pieczemy do chwili zarumienienia się kruszonki, około 15-20 minut. Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do podania.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *