Śmiatankowo-cytrynowe ciasto z borówkami i kruszonką

Drukuj
09.08.2019   Magda

Delikatne i puszyste ciasto idealnie spełnia się jako podstawa do letnich owoców. Do tego chrupiąca kruszonka i mamy smaki lata w najlepszym wydaniu. W tym cieście śmiatankowo- cytrusowa nuta świetnie komponuje się borówkami. Do tego jest bardzo proste do upieczenia a to bardzo zachęca do wypróbowania, trzeba się tylko wykazać cierpliwością czekając aż się upiecze i ostygnie …a może być ciężko bo zapachy podczas pieczenia mocno działają na zmysły.

Składniki (na blachę o wymiarach około 18x30cm):

  • 4 duże jajka
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 250g borówki amerykańskiej
  • masło i mąka do wysmarowania i obsypania formy

Na kruszonkę:

  • 100g zimnego masła
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru

 

Zaczynamy od przygotowania kruszonki – do miski wsypujemy cukier oraz mąkę i dodajemy kawałki zimnego masła. Palcami ucieramy składniki, aż utworzą się drobne grudki kruszonki. Odstawiamy do lodówki.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar usuwamy. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy mikserem na gęsty, jasny krem. Do jajek dodajemy skórkę cytrynową i miksując na małych obrotach wlewamy małym strumykiem kremówkę. Miksujemy do połączenia składników. Nie przestając miksować, dodajemy po trochu suche składniki i miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wyrównujemy.

 

Na wierzch ciasta wysypujemy równomiernie borówki, a na nie przygotowaną wcześniej kruszonkę.

 

Wstawiamy od piekarnika na 50-60 minut, aż wierzch będzie złocisty a środek wypieczony – najlepiej sprawdzić patyczkiem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.