Składniki (na blachę o wymiarach około 18x30cm):
- 4 duże jajka
- 200ml śmietanki kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z całej cytryny
- 250g borówki amerykańskiej
- masło i mąka do wysmarowania i obsypania formy
Na kruszonkę:
- 100g zimnego masła
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki – do miski wsypujemy cukier oraz mąkę i dodajemy kawałki zimnego masła. Palcami ucieramy składniki, aż utworzą się drobne grudki kruszonki. Odstawiamy do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar usuwamy. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy mikserem na gęsty, jasny krem. Do jajek dodajemy skórkę cytrynową i miksując na małych obrotach wlewamy małym strumykiem kremówkę. Miksujemy do połączenia składników. Nie przestając miksować, dodajemy po trochu suche składniki i miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wyrównujemy.
Na wierzch ciasta wysypujemy równomiernie borówki, a na nie przygotowaną wcześniej kruszonkę.
Wstawiamy od piekarnika na 50-60 minut, aż wierzch będzie złocisty a środek wypieczony – najlepiej sprawdzić patyczkiem.