Smażony ryż z krewetkami

Drukuj
16.03.2016   Magda
Miseczka tego pachnącego dania sprawdzi się lepiej niż ciepły koc – intensywna mieszanka przypraw mocno rozgrzeje i pobudzi do działania. Do tego danie jest lekkie i zdrowe, nie wymaga także specjalnych zdolności kulinarnych i wielkiego wysiłku. Idealne na lunch do pracy, szybki obiad lub lekką kolację.
Składniki (na 2 porcje): 
  • 100g ryżu basmati
  • 300g krewetek tygrysich
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 mały por, pokrojony w półplasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżki ziaren sezamu 
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka

 

Jeśli używamy mrożonych krewetek, przed przygotowaniem wykładamy je na sito i pozostawiamy do rozmrożenia. Następnie przepłukujemy wodą. 

 

Ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy. 

 

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Przekładamy na talerz. 

 

Na patelnie dodajemy łyżkę oleju, czekamy aż będzie bardzo gorący i wrzucamy krewetki. Smażymy przez półtorej minuty, następnie obracamy i smażymy kolejne 2 minuty. Ściągamy z patelni na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. 

 

Na tą samą patelnię wrzucamy paprykę oraz marchewkę i dodajemy odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodajemy pora i jeszcze przez 2 minuty smażymy. Wrzucamy krewetkami, dodajemy ryż i mieszamy. 

 

Na środku patelni robimy miejsce, wbijamy dwa jajka i czekamy aż trochę się zetną, a następnie łyżką mieszamy wszystko z jajkiem i ściągamy z ognia.

 

Robimy sos: mieszamy sosu chilli, sos sojowy i olej sezamowy, po czym gotowy sos dodajemy do ryżu, posypujemy połową prażonego sezamem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Podajemy posypane resztą sezamu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.