Racuchy drożdżowe z gruszkami

Drukuj
06.09.2018   Magda

Nie będę zbyt skromna jeśli powiem, że babcia byłaby dumna z moich racuchów – do tej pory to ona była mistrzynią ich przygotowania i wolałam się nie błąźnić i robić je sama. Jednak jej ostatnie zapewnienia, że ich zrobienie ich jest bardzo proste, a jej przepis niezawodny, podjęłam bardzo udaną próbę. Dzięki temu przeniosłam się w tak uwielbiamy smak z dzieciństwa, z tą różnią, że postawiłam na gruszki – babciu, wybacz. 

Składniki (na około 10 racuchów):

  • 100g mąki i dodatkowo 3 łyżki
  • 15g świeżych drożdży
  • 100ml ciepłego mleka
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 4 średnie gruszki
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

 

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier i za jej pomocą rozcieramy na pastę. Do tego dolewamy mleko, dodajemy 3 łyżki mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

 

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, jajko i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

 

2 z przygotowanych gruszek kroimy w drobną kostkę. 2 kolejne kroimy w plastry, jeśli tak jak ja, chcemy je wyeksponować w upieczonych racuchach – możemy też je pominąć w przepisie.

 

Pokrojone gruszki dodajemy do wyrośniętego ciasta i mieszamy.

 

Na patelni rozgrzewamy olej – nie musi być go dużo, jedynie tak aby pokrył całość patelni. Na rozgrzany olej wylewamy po 1,5 łyżki ciasta na każdy racuch – polecam łyżkę zamoczyć w oleju z patelni po czym dopiero nabrać ciasto z miski – będzie łatwo z niej spływać. W chwili wylania porcji racuchów, zmiejszamy ogień pod patelnią na średni – racuchy nie powinny się ostro smażyć, bo spalą się zanim się upieką w środku. Na wierzchnią stronę każdego racucha układamy po plasterku gruszki i delikatnie dociskamy je w nieupieczone ciasto. Upieczone po jednej stronie na złoto racuchy obracamy i pieczemy na złoto z drugiej strony. Upieczone wykładamy na ręcznik papierowy i smażymy kolejne porcje.

 

Gotowe, ciepłe racuchy od razu podajemu, oprószone cukrem pudrem. Racuchy, których nie zjemy, można później podgrzać na suchej, teflonowej patelni.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *