Składniki (na 9 dużych naleśników):
- szklanka mąki pszennej i odrobina jakby ciasto było za rzadkie
- szklanka napoju kokosowego – użyłam Alpro
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 4 łyżki stopionego masła
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Na nadzienie:
- opakowanie naturalnego serka Skyr
- 250ml śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki naturalnego aromatu migdałowego
- cukier puder do smaku
Do podania:
- 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
- 3 łyżki płatków migdałowych do posypania
- kulki pralinek Rafaello – opcjonalnie
Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki – do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, stopione masło, cukier puder, sól i dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie za pomocą rózgi mieszamy mokre składniki z mąką, do dokładnego połączenia i uzyskania jednolitego ciasta. Na sam koniec dodajemy wiórki i mieszamy. Z gotowego ciasta pieczemy złociste naleśniki, na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Przed wylaniem ciasta za każdym razem mieszamy, aby złapać w każdej porcji wiórki kokosowe, które opadają w cieście na dno.
Przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. W osobnej misce mieszamy serek Skyr z aromatem migdałowym i cukrem pudrem. Następnie, łączymy go delikatnie ze śmietaną, dodając ją porcjami do serka i mieszając. Odstawiamy na chwilę.
Na patelnię po naleśnikach wsypujemy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i rumienimy je na średnim ogniu, uważnie pilnując i mieszając, aby się nie przypaliły. Ściągamy z patelni.
Składamy naleśniki – na każdy placek obficie rozsmarowujemy krem, składamy na ćwiartki. Podajemy obficie posypane uprażonymi wiórkami i migdałami. Możemy ozdobić kulkami Rafaello, aby zasugerować jedzącym co to pysznego mają przed sobą.