Naleśniki Rafaello

Drukuj
05.02.2021   Magda

Naleśniki Rafaello to prawdziwa rozkosz – delikatnie kokosowe naleśniki przełożone puszystym kremem migdałowym, z chrupiącym akcentem wiórków i migdałów na wierzchu. Nieprawdaż że brzmi to nieziemsko pysznie? Dokładanie takie jest, a wykonanie jest niezwykle proste i szybkie. Taka propozycja sprawdzi się na słodki obiad, ale takim deserem też bym nie pogardziła. 

Składniki (na 9 dużych naleśników):

  • szklanka mąki pszennej i odrobina jakby ciasto było za rzadkie
  • szklanka napoju kokosowego – użyłam Alpro
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Na nadzienie:

  • opakowanie naturalnego serka Skyr
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki naturalnego aromatu migdałowego
  • cukier puder do smaku

Do podania:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
  • 3 łyżki płatków migdałowych do posypania
  • kulki pralinek Rafaello – opcjonalnie

 

Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki – do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, stopione masło, cukier puder, sól i dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie za pomocą rózgi mieszamy mokre składniki z mąką, do dokładnego połączenia i uzyskania jednolitego ciasta. Na sam koniec dodajemy wiórki i mieszamy. Z gotowego ciasta pieczemy złociste naleśniki, na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Przed wylaniem ciasta za każdym razem mieszamy, aby złapać w każdej porcji wiórki kokosowe, które opadają w cieście na dno.

 

Przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. W osobnej misce mieszamy serek Skyr z aromatem migdałowym i cukrem pudrem. Następnie, łączymy go delikatnie ze śmietaną, dodając ją porcjami do serka i mieszając. Odstawiamy na chwilę.

 

Na patelnię po naleśnikach wsypujemy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i rumienimy je na średnim ogniu, uważnie pilnując i mieszając, aby się nie przypaliły. Ściągamy z patelni.

 

Składamy naleśniki – na każdy placek obficie rozsmarowujemy krem, składamy na ćwiartki. Podajemy obficie posypane uprażonymi wiórkami i migdałami. Możemy ozdobić kulkami Rafaello, aby zasugerować jedzącym co to pysznego mają przed sobą. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.