Czerwony ryż

Drukuj
12.04.2021   Magda

Przepis na ten ryż przeleżał niepublikowany dobre 10 lat… A dlaczego? Cóż…wydawał mi się za prosty, banalny, a kiedyś był moim popisowym daniem. Jeszcze za czasów liceum, to było chyba jedyne ,,danie”, które gotowałam sama od początku do końca dla całej rodziny i bardzo wszystkim smakował. Łatwy do zrobienia, jednogarnkowy, bardzo pożywny i dobry do wykarmienia masy ludzi. Danie, które dla mnie, zabieganej w koło dwójki dzieci, to czasem zbawienie. Polecam 🙂

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka rosołu warzywnego
  • 1.5 szklanka soku pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • czerwona papryka
  • płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • łyżka świeżych ziół do posypania – opcjonalnie
  • szczypta chili – opcjonalnie
  • szczypta cukru

 

Ryż przesypujemy na sito i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, kilka razy. Odstawiamy do odcieknięcia.

 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

 

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę oraz paprykę i wszystko razem smażymy około 4-5 minut, często mieszając. Do tego dodajemy przyprawy – bazylię i chili, jeśli używamy, mieszamy i smażymy minutę. Dorzucamy do tego ryż, obsmażamy około 3-4 minut, cały czas mieszając. Do tego dolewamy bulion oraz sok pomidorowy, mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy szczyptę cukru, zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i gotujemy około 12 minut.

 

Po tym czasie ryż powinien być jeszcze lekko al dente. Ściągamy go z ognia, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i wsypujemy mrożony groszek – delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

 

Po tym czasie ryż jest gotowy do podania. Możemy z wierzchu posypać go świeżymi ziołami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.