
Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):
- 2 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka ciemnego rumu
- 3 łyżki brązowego cukru do posypania wierzchu
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180° i wyłożenia keksówki papierem do pieczenia.
W misce rozgniatamy dwa dojrzałe banany na gładkie purée, po czym wlewamy rozpuszczone masło, mleko, wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz rum. Mieszamy całość, aż składniki się połączą.
W osobnym naczyniu łączymy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy tylko do połączenia, tak aby nie napowietrzać ciasta zbyt mocno.
Przelewamy ciasto do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i posypujemy go równomiernie brązowym cukrem, aby po upieczeniu stworzyć chrupiącą skorupkę.
Wstawiamy keksówkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45–50 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu zostawiamy chlebek w formie na kilka minut, następnie wyciągamy i studzimy go na kratce.












