Pieczona pierś z indyka z sosem żurawinowym

Drukuj
18.12.2025  Magda

Pieczona pierś z indyka z żurawiną to idealna propozycja na świąteczny obiad – zarówno na pierwszy, jak i drugi dzień Bożego Narodzenia, kiedy mamy ochotę na coś mięsnego, aromatycznego i wyjątkowo odświętnego. Delikatne mięso indyka przechodzi smakiem ziołowej marynaty, a podczas pieczenia staje się soczyste i pełne aromatu. Towarzyszący mu sos żurawinowy, lekko kwaskowy i naturalnie owocowy, pięknie przełamuje delikatność mięsa i dodaje całemu daniu świątecznego charakteru. Całość podana z kremowym, lekko podbitym śmietanką sosem i chrupiącymi ziemniaczkami tworzy danie, które prezentuje się elegancko, smakuje wyjątkowo i świetnie sprawdza się na rodzinne spotkania przy świątecznym stole.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 750g kawałek piersi z indyka
  • łyżka masła

Marynata:

  • łyżka oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • łyżka octu balsamicznego, gęstego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka słodkie papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sos żurawinowy:

  • 150g żurawiny, może być mrożona
  • 150ml soku pomarańczowego
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 3 łyżki kremówki
  • łyżeczka sosu sojowego
  • pieczone talarki ziemniaczków z tego przepisu

 

Przygotowując marynatę, mieszamy oliwę z przeciśniętym czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, papryką słodką oraz solą i pieprzem. Nacieramy nią pierś z indyka i odkładamy minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc.

 

Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180°. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. W tym samym czasie, do piekarnika polecam wstawić blachę z talarkami ziemniaczanymi, które potrzebują tyle samo czasu na upieczenie co indyk. 

 

W międzyczasie gdy mięso się piecze przygotowujemy sos żurawinowy – żurawinę podgrzewamy z sokiem pomarańczowym, cukrem i szczyptą cynamonu, gotując do momentu, aż owoce popękają, a sos zgęstnieje – około 10-12 minut w zależności od wielkości ognia. Ściągamy z ognia.

 

Po 35 minutach pieczenia indyka, wyciągamy go na chwilę, przecinamy rękaw od góry, kładziemy na mięsie masło z małych kawałeczkach i wstawiamy jeszcze na 10 minut do podpieczenia.

 

Kiedy indyk jest już upieczony, zlewany powstały w naczyniu płyn do rondelka, dodajemy kremówkę i sos sojowy, lekko redukujemy.

 

Mięso kroimy w plastry, polewamy śmietankowym sosem i podajemy z żurawiną na wierzchu oraz pieczonymi talarkami ziemniaczków. To danie najlepiej smakuje chwilę po upieczeniu, ale świetnie odnajdzie się także podane następnego dnia, delikatnie odgrzane.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *