Składniki (na około 20 kotlecików):
- 200g suchej cieciorki
- 1 duża cebula
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty chili
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- olej do smażenia
Na dzień przed zrobieniem kotlecików, namaczamy cieciorkę w zimnej wodzie z sodą, przez minimum 12 godzin. Na drugi dzień napęczniałą cieciorkę odcedzamy i opłukujemy.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy ją około 3 minut. Następnie dodajemy przyprawy – cynamon, chili, nasiona kolendry i smażymy jeszcze 2 minuty uważając, aby cebula i przyprawy się nie przypaliły.
Cieciorkę i cebulę z przyprawami wkładamy do robota kuchennego, dodajemy olej sezamowy, szczyptę soli i mielimy na gładką masę. Masę przekładamy do miski, miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po upływie 30 minut, rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą mokrej małej łyżeczki nabieramy porcję masy i formujemy małe kotleciki – możemy im nadać dowolny kształt, ale pamiętajmy, że kotleciki powinny być małe, aby dało się je wygodnie jeść rękami.
Gdy olej jest rozgrzany, wkładamy na niego porcję kotlecików i smażymy na złoty kolor. Gotową porcję wykładamy na papierowy ręcznik. Podajemy jeszcze ciepłe z słodko-pikantnym dipem pomidorowym z przepisu poniżej.
PIKANTNO-SŁODKI SOS POMIDOROWY:
- 1 puszka pomidorów
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 szczypty pieprzu Cayenne
- sól do smaku
- 1 łyżka mascarpone