Składniki (na około 10 dużych ciasteczek):
- 0,5 szklanki purée z dyni
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- około 1/2 szklanki posiekanej mlecznej czekolady lub czekoladowych groszków
Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i za pomocą miksera miksujemy aż stanie się jasne i puszyste. Wtedy dodajemy jajko i dalej miksujemy – na początku może się wydawać że masa się lekko zwarzyła, ale to normalne, trzeba miksować dalej. Dodajemy esencje waniliową i jeszcze minutkę miksujemy.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczeni oraz sól. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych i miksujemy do uzyskania gęstego ciasta. Na sam koniec dosypujemy groszki czekoladowe i mieszamy delikatnie łyżką. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 190°, blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Wykładamy ciasto na papier, w odstępach około 3cm. Ciasto najlepiej wykładać łyżką do lodów, wtedy będą bardziej okrągłe. Można też zwykłą dużą łyżką i lekko je na papierze uformować.
Wstawiamy do piekarnika na około 13-15 minut, aż wyrosną i staną się złociste. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy, ale ciepłe też są pyszne.