Składniki (na 3 duże porcje):
- opakowanie gotowych gnocchi – około 500g
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- pęczek rzodkiewek
- średni ogórek szklarniowy
- mała czerwona cebula
- duży kubek jogurtu greckiego – około 400g
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- szczypta cukru
Nagrzewamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Gnocchi przerzucamy do miski, dodajemy do nich oliwę, sól, pieprz oraz słodką paprykę – wszystko dokładnie mieszamy aby gnocchi pokryły się oliwą i przyprawami. Rozkładamy je równomiernie na papierze i wstawiamy do piekarnika na 12 minut.
W tym czasie przygotowujemy warzywny jogurt – rzodkiewki i ogórka myjemy, kroimy oba warzywa w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także drobno siekamy. Przekładamy warzywa do miski, dodajemy sól cukier oraz odrobinę pieprzu – mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Po 12 minutach wyciągamy na chwilę gnocchi z piekarnika, mieszamy, starymi się aby podpieczona strona była teraz na dole i wstawiamy jeszcze na 10 minut,
Do warzyw dodajemy jogurt, siekane zioła i doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Wyciągamy upieczone gnocchi z piekarnika. Serwujemy danie – można na dno głębokiego talerza wyłożyć porcję warzyw w jogurcie a na wierzch wysypać porcję upieczonych gnocchi. Można też wszystko razem wymieszać i od razu podawać.