
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mini bagietka pszenna
- 1 średnia gruszka
- 150g sera Brie
- około 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki obranych orzechów włoskich
- łyżka miodu
- sól i pieprz od smaku
- kilka gałązek świeżego tymianku
Gruszkę myjemy, przecinamy na pół, następnie na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w cienkie plasterki.
Przygotowujemy orzechy karmelizowane – orzechy podprażamy na suchej patelni przez kilka minut, dodajemy miód i kilka listków świeżego tymianku. Mieszamy, aż miód lekko się skarmelizuje i oblepi orzechy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy kawałkiem papieru.
Pieczywo kroimy na kromki i lekko smarujemy oliwą z wierzchu. Ser Brie kroimy w plasterki i układamy kilka plasterków na grzance, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Na to 2 plasterki gruszki. Wstawiamy do zapieczenia na 5-7 minut, aż ser się rozpuści a grzanki lekko zezłocą.
Wyciągamy, dekorujemy karmelizowanymi orzechami z tymiankiem i podajemy jeszcze ciepłe.












