Chrupiące grzanki z gruszką i serem brie

Drukuj
24.10.2025   Magda

Te grzanki to połączenie delikatnego, kremowego sera Brie, słodkiej, soczystej gruszki i chrupiącego pieczywa. Dopełniają je orzechy karmelizowane w miodzie z aromatycznym tymiankiem – słodko-słone i lekko ziołowe nuty sprawiają, że przystawka wygląda i smakuje wyjątkowo. Idealna na eleganckie przyjęcie lub jako szybka przekąska, która zachwyca smakiem.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mini bagietka pszenna
  • 1 średnia gruszka
  • 150g sera Brie
  • około 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki obranych orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz od smaku
  • kilka gałązek świeżego tymianku

 

Gruszkę myjemy, przecinamy na pół, następnie na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w cienkie plasterki. 

 

Przygotowujemy orzechy karmelizowane – orzechy podprażamy na suchej patelni przez kilka minut, dodajemy miód i kilka listków świeżego tymianku. Mieszamy, aż miód lekko się skarmelizuje i oblepi orzechy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy kawałkiem papieru.

 

Pieczywo kroimy na kromki i lekko smarujemy oliwą z wierzchu.  Ser Brie kroimy w plasterki i układamy kilka plasterków na grzance, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Na to 2 plasterki gruszki. Wstawiamy do zapieczenia na 5-7 minut, aż ser się rozpuści a grzanki lekko zezłocą. 

 

Wyciągamy, dekorujemy karmelizowanymi orzechami z tymiankiem i podajemy jeszcze ciepłe.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *