Składniki (na 2 duże porcje):
- 4 średnie brzoskwinie
- 2 średnie, dojrzałe pomidory malinowe
- 1 mała czerwona cebula
- 200g sera halloumi
- sól i świeżo mielony pieprz
- 6 listków świeżej bazylii
- łyżeczka soku z cytryny
Na dressing:
- łyżka gęstego octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- 4 łyżki dobrej jakości oliwy
Zaczynamy od pokrojenia umytych brzoskwiń w cienkie cząstki. Umyte pomidory kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy bardzo cienkie piórka. Przekładamy owoce i warzywa do dużej miski, dodajemy do nich sól, pieprz oraz sok z cytryny – delikatnie mieszamy i odstawiamy.
Ser halloumi kroimy w plastry i smażymy na rozgrzanej, suchej patelni przez 1–2 minuty z każdej strony, aż zrobi się złocisty i chrupiący. Gorące kawałki układamy na sałatce.
Przygotowujemy dressing – w małej miseczce mieszamy ocet balsamiczny, miód i oliwę, aż składniki się połączą. Polewamy nim sałatkę.
Całość dekorujemy posiekanymi listkami świeżej bazylii i podajemy od razu, póki halloumi jest ciepły.