Brzoskwiniowo-pomidorowa sałatka z serem halloumi

Drukuj
04.09.2025   Magda

Soczyste, letnie brzoskwinie i dojrzałe pomidory to duet, który zaskakuje swoją harmonią – słodycz owoców spotyka się tu z lekkością warzyw. Do tego cienkie piórka czerwonej cebuli, które dodają odrobiny charakteru, oraz złociste kawałki halloumi, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Całość spaja prosty, ale wyrazisty dressing na bazie oliwy, miodu i gęstego balsamico, który podkreśla naturalne smaki składników. To sałatka, która smakuje latem – świeża, kolorowa i pełna kontrastów.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 4 średnie brzoskwinie
  • 2 średnie, dojrzałe pomidory malinowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 200g sera halloumi
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 6 listków świeżej bazylii
  • łyżeczka soku z cytryny

Na dressing:

  • łyżka gęstego octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • 4 łyżki dobrej jakości oliwy

 

Zaczynamy od pokrojenia umytych brzoskwiń w cienkie cząstki. Umyte pomidory kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy bardzo cienkie piórka. Przekładamy owoce i warzywa do dużej miski, dodajemy do nich sól, pieprz oraz sok z cytryny – delikatnie mieszamy i odstawiamy.

 

Ser halloumi kroimy w plastry i smażymy na rozgrzanej, suchej patelni przez 1–2 minuty z każdej strony, aż zrobi się złocisty i chrupiący. Gorące kawałki układamy na sałatce.

 

Przygotowujemy dressing – w małej miseczce mieszamy ocet balsamiczny, miód i oliwę, aż składniki się połączą. Polewamy nim sałatkę.

 

Całość dekorujemy posiekanymi listkami świeżej bazylii i podajemy od razu, póki halloumi jest ciepły.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *