Lemoniada borówkowa

Drukuj
26.05.2024  Magda

Na gorący, letni dzień szklanka zimnej lemoniady to jest to. Bardzo lubię klasyczną cytrynową lemoniadę, ale jeszcze bardziej lubię jak można z nią działać i zmieniać jej smak prostymi dodatkami. W dzisiejszym wydaniu postawiłam na fiolet i zieleń – borówki i mięta, świetne połączenie, bardzo orzeźwiające. No to działamy!

Składniki (na około 2l lemoniady):

  • 2 szklanki borówek
  • 1/5 szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 3 gałązki mięty

Dodatkowo:

  • 1,5l wody gazowanej z lodówki
  • kostki lodu
  • plasterku cytryny i listki mięty do dekoracji

 

Do garnka przekładamy umyte borówki, dodajemy wodę, cukier, sok z całej cytryny oraz listki mięty. Stawiamy na średni ogień i gotujemy, około 15 minut, do momentu aż borówki się rozpadną. Po tym czasie ściągamy i studzimy.

 

Ugotowane borówki razem z dodatkami blendujemy na gładko po czym przecieramy dwa razy przez drobne sitko – polecam po pierwszy przetarciu umyć sitko. 

 

Przelewamy gotowy przecier borówkowy do karafki – ja dzielę porcję na 2, dodajemy kilka plasterków cytryny i wlewamy wodę gazowaną do około 1/2 wysokości – uwaga będzie mocna piana. Wstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia – około godzinę.

 

Po tym czasie wlewamy resztę wody, mieszamy. Podajemy z plasterkami cytryny, listkiem mięty oraz kostkami lodu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.